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OPINION LETTER NO. 82 

Honorable John T. Russell 
State Seriator, 33rd District 
Room 419B, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Russell: 

This letter is in response to your question asking: 

"Is it possible for a hospital district 
to contract with a county court in an 
adjoining county which is not part of 
the hospital district, for the purpose 
of operating ambulances owned by the 
adjoining county? If it is possible 
to contract and operate, can the ambu­
lance be stationed or garaged in the 
adjoining county?" 

You also state: 

"Hickory County has been operating an 
ambulance service under contract with 
a private concern; howe~er, this is no 
longer economically feasible. Since the 
private firm terminated its contract with 
Hickory County, there has beeri no ambu­
lance service. Hickory County has two 
ambulance vehicles but have not been able 
to arrange for any type of service. In 
the adjoining county of St. Clair, there 
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is a hospital district which operates an 
ambulance service in connection with the 
hospital. The Hickory County Court would 
like to contract with the hospital dis­
trict to operate an ambulance service in 
Hickory County. The Hickory County Court, 
obviously, would want the ambulance sta­
tioned or garaged in Hickory County so that 
service would be more readily accessible 
to the people of the area. The ambulance, 
however, could operate into the hospital 
district to and from the hospital. It is 
my understanding the Hickory County Court 
proposes that one ambulance be garaged at 
Weaubleau which is only two miles from the 
St. Clair County line. The other would be 
garaged at Hermitage." 

Section 67.300, RSMo, with respect to the powers of a 
county providing an ambulance service, provides in pertinent 
part: 

"1. Any county, city, town or village 
may provide a general ambulance service 
for the purpose of transporting sick or 
injured persons to a hospital, clinic, 
sanitorium or other place for treatment 
of the ±llness or injury, and for that 
purpose may 

* * * 
"(2) Contract with one or more individuals, 
municipalities, counties, associations or 
other organizations for the ope~ation, main­
tenance and repair of such vehicles and for 
the furnishing of emergency treatment; 

"(3) Employ any combination of the methods 
authorized in subdivisions (1) and (2) of 
this section." 

Section 206.110, RSMo, with respect to the powers of a 
hospital district provides in pe~tinent part: 

"1. A hospital district shall have and 
exercise the following governmental powers, 
and all other powers incidental, necessary 
convenient or desirable to carry out and 
effectuate the expressed powers: 
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* * * 
"(3) To operate, maintain and manage a 
hospital and hospital facility, and to 
make and enter into contracts for the use, 
operation or management of and to provide 
rules and regulations for the operation, 
management or use of the hospital or hos­
pital facility. 

* * * 
"(6) To employ or enter into contracts for 
the employment of any person, firm or cor­
poration, and professional services, neces­
sary or desirable for the accomplishment of 
the corporate objects of the district or the 
proper administration, management, protection 
or control of its property. 

"(7) To maintain the hospital for the 
benefit of the inhabitants of the area 
comprising the district who are sick, 
injured, or maimed regardless of race, 
creed or color, and to adopt such reason­
able rules and regulations as may be 
necessary to re~der the use of the hos­
pital of the greatest benefit to the 
greatest number; to exclude from the use 
of the hospital all persons who willfully 
disregard any of the rules and regulations 
so established; to extend the privileges 
and use of the hospital to persons resid­
ing outside the area of the district upon 
such terms and conditions as the board of 
directors prescribes by its rules and re­
gulations." 

In Opinion No. 375-1968, copy enclosed, we concluded that 
a hospital district organized under Chapter 206, RSMo~ has 
authority to provide an ambulance service to the inhabitants 
of the hospital district as an incident to the operation of 
the hospital after the hospital is established although the 
district does not have authority to furnish general ambulance 
service provided for in Section 67.300. 
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In view of the fact that under the provisions of Section 
206.110(7), RSMo, the hospital district can serve persons within 
and without the district, ambulance services can be furnished 
by the district to persons within and without the district 
because such services are incidental to the operation of the 
hospital district facilities. However, the district has no 
authority to furnish ambulance services except to persons to 
be transported to or from the hospital facilities of the dis­
trict. 

We find nothing that requires that ambulances operated 
by a hospital district must be stationed or garaged within the 
hospital district. 

Enclosure: 
Op.No. 375-1968 
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Very truly yours, 

&~~~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 


