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March 28, 1979 

OPINION LETTER NO. 80 

Mr. F. M. Wilson, Director 
Department of Public Safety 
621 East Capitol Avenue 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Wilson: 

This letter is in response to your questions asking: 

"A. Do the statutes prohibit the use of 
a £lashing strobe light on a school bus 
which has been mounted on the roof and 
centered at or near the rear? 

"B. If the statutes do not prohibit the 
use of this light, must it be of a speci­
fic color? If so, what? 

"C. Is it necessary for the Director of 
the Department of Public Safety to approve 
this lighting device if the State Board of 
Education adopts a regulation permitting 
its use? 

"D. Is it legal for the Director of the 
Department of Public Safety to approve a 
roof-mounted flashing strobe light for 
school buses since the American Association 
of Motor Vehicle Administrators (AAMVA) has 
only approved it for use on authorized emer­
gency vehicles?" 
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Mr. F. M. Wilson 

You have enclosed two prior opinions of this office with 
your request. In Opinion No. 195-1976 which you enclosed, this 
office concluded that the authority of the Director of the Depart­
ment of Revenue to approve or disapprove the use of a lighting 
system for motor vehicles under Section 307.030, RSMo, was trans­
ferred to the Director of the Department of Public Safety under 
the Omnibus State Reorganization Act. You also enclosed Opinion 
No. 290-1966 in which this office held that the use of the device 
known as hazard warning lights is unlawful in this state except 
on school buses, certain United States mail vehicles and emergency 
vehicles described in Section 304.022, RSMo. We point out, however, 
that Opinion No. 290-1966 was withdrawn and is not to be considered 
as authority. Such withdrawal was on the basis of the requirements 
of the federal law, 15 USCA 1392(d) which provides that no state 
shall impose a requirement contrary to federal motor vehicle safety 
standards. 

Section 307.030 provides: 

"1. The director of revenue [Director 
of the Department of Public Safety] is 
hereby given authority to pass upon the 
lighting equipment of any vehicle, motor 
vehicle, or motor-drawn vehicle with a view 
to its safety for use on a street or highway. 

11 2. The director of revenue is hereby 
authorized ·to promulgate rules and regu­
lations not inconsistent with this chapter, 
and publish same. 

"3. The director of revenue may require 
the approval of any lighting equipment or 
lighting device, and charge a fee therefor 
of fifty dollars for each device or each 
single lighting device submitted for ap­
proval, and may set up the procedure which 
may be followed when any lighting equip­
ment or lighting device is submitted for 
approval. 

"4. The director of revenue may revoke 
or suspend for cause, after hearing, any 
certificate of approval that may be issued 
covering any lighting equipment or lighting 
device under this chapter." 
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Mr. F. H. Wilson 

Section 304.060, RSMo, as amended by the Laws of 1977, 
provides: 

"1. The state board of education shall 
adopt and enforce regulations not incon­
sistent with law to cover the design and 
operation of all school buses used for the 
transportation of school children when 
owned and operated by any school district 
or privately owned and operated under con­
tract with any school district in this state, 
and such regulations shall by reference be 
made a part of any such contract with a school 
district. The state board of education may 
adopt rules and regulations governing the 
use of other vehicles owned by a district 
or operated under contract with any school 
district in this state and used for the 
purpose of transporting school children; 
provided that such other vehicles shall 
not transport more than four school chil­
dren at any one time and the operator shall 
be licensed in accordance with section 
302.070. Every school district, its offi­
cers and employees, and every person employed 
under contract by a school district shall be 
subject to such regulations. The state board 
of education shall cooperate with ~he state 
highway department and the state highway 
patrol in placing suitable warning signs 
at intervals on the highways of the state. 

"2. Any officer or employee of any school 
district who violates any of the regulations 
or fails to include obligation to comply 
with such regulations in any contract exe­
cuted by him on behalf of a school district 
shall be guilty of misconduct and subject 
to removal from office or employment. Any 
person operating a school bus under contract 
with a school district who fails to comply 
with any such regulations shall be guilty 
of breach of contract and such contract 
shall be canceled after notice and hearing 
by the responsible officers of such school 
district." 
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Mr. F. M. Wilson 

Section 307.100, RSMo, provides: 

"Any lighted lamp or illuminating device 
upon a motor vehicle other than head lamps, 
spot lamps, front direction signals, or 
auxiliary lamps which projects a beam of 
light of an intensity greater than three 
hundred candlepower shall be so directed 
that no part of the beam will strike the 
level of the roadway on which the vehicle 
stands at a distance of more than seventy­
five feet from the vehicle. Alternately 
flashing warning signals may be used on 
school buses when used for school purposes 
and on motor vehicles when used to trans­
port United States mail from post offices 
to boxes of addressees thereof and on emer­
gency vehicles as defined in section 304.022, 
but are prohibited on other motor vehicles, 
motorcycles and motor-drawn vehicles except 
as a means for indicating a right or left 
turn." 

We are not advised with respect to the candlepower of the 
light. We assume that the strobe light does not project a beam 
of light so as to conflict with the candlepower requirements of 
Section 307.100. 

The information that you have furnished us indicates that 
the one strobe light would be mounted on the rear top of the 
school bus. Assuming that such light consists of one unit in 
such a position the question arises as to whether or not such 
a fl~shing light would be an "alternately" £lashing warning 
signal as the term is used in Section 307.100. Obviously, a 
flashing warning signal would be a light that varies in inten­
sity. The question we must consider with respect to the use of 
such terminology in Section 307.100 is whether the use of the word 
"'alternately" is simply redundant when used in conjunction with 
the words "flashing warning signals". We note that the sentence 
in which such phraseology is used also contains the provision 
at the end of such sentence that states "but are prohibited on 
other motor vehicles, motorcycles and motor-drawn vehicles 
except as a means for indicating a right or left turn. 11 In 
this context it appears that since a right or left turn signal 
would not alternately flash with another opposite signal such 
use of the word "alternately" by the legislature must have 
been simple redundancy. This appears to be more apparent 
when it is considered that if the legislature had actually 

-4-



JYir. F. M. Wilson 

intended that the flashing warning signals be alternate, that 
is more than one flashing light and not in sequence, the 
legislature probably would have also provided where such 
lights would be located. In fact, the words "alternately­
flashing" were originally connected by a hyphen. See Laws 
1955, page 625, Section 1, and Laws 1957, page 633, Section 1. 
In our view the use of the word "alternately" was simple re­
dundancy and therefore a flashing warning signal such as a 
single strobe light would be within the provision authorizing 
warning signals under Section 307.100. 

You have also asked us with respect to the color of such 
lights. Section 307.095 provides that red lights may be used 
on school buses when used for school purposes. However, we 
know of no provision of state law prohibiting the school bus 
from using a specific color. 

You also ask whether it is necessary for the Director of 
the Department of Public Safety to approve this lighting device 
if the State Board of Education adopts a regulation permitting 
its use. We think it is clear that it is necessary for the Di­
rector of the Department of Public Safety to approve the lighting 
device because under the provisions of Section 304.060, which we 
have quoted above, the State Board of Education has authority to 
adopt and enforce regulations not inconsistant with the law to 
cover the design and operation of all school buses used for the 
transportation of school children, as provided therein. Therefore, 
it is necessary for the Director of the Department of Public 
Safety to first approve the device before the State Board of 
Education may adopt the device under Section 304.060. 

You also ask whether it is legal for the Director of the 
Department of Public Safety to approve such a device which has 
only been approved by the American Association of Motor Vehicle 
Administrators for use on emergency vehicles. 

We find nothing in the Agreement for Uniform Approval of 
Motor Vehicle Safety Equipment which you have furnished to us 
which would prohibit the Director of the Department of Public 
Safety from approving such a device. Nor, do we find any pro­
vision of state law which prohibits the use of such a device 
when it has not been approved by the American Association of 
Motor Vehicle Administrators. We therefore conclude that the 
Director of the Department of Public Safety may approve such a 
device even though it has not been approved by the American 
Association of Motor Vehicle Administrators for such use on 
school buses. 

Very truly yours, 

t:OFT 
Attorney General 
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