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505 Missouri Boulevard 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Butler: 

OPINION NO. 30 

This opinion is issued in response to your request con-
cerning the following question: 

Is a government employee who performs 
accounting work in the 'practice of 
public accounting ' as the term is used 
in Section 326.210 RSMo 1978? 

Section 326.210, RSMo 1978, states in pertinent 
part: 

Permits to engage in the practice of 
public accounting shall not be issued 
to the holder of a certificate issued 
by this state . . . until such person 
shall have had two years' experience 
acceptable to the board in the practice 
of public accounting . . . . 

Section 326 . 210 seeks to establish the experience required 
of one seeking a permit to engage in the practice of public 
accounting . 

The question posed asks whether government employees 
engaged in accounting work (emphasis added) are in the 
"practice of public accounting" as the latter term is used 
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in Section 326.210, RSMo 1978. Chapter 326, Accountants, 
RSMo 1978, concerns itself with more than mere "accounting 
work . " In regulating those individuals permitted to designate 
themselves as certified public accountants, the chapter 
limits who may give an opinion to be relied upon by third 
parties as to the reliability or fairness of information 
which is used for guidance in financial transactions or for 
accounting for or assessing the status or performance of 
commercial and noncommercial enterprises. Such opinion is 
to be rendered following the completion of an audit done in 
accordance with generally accepted accounting and auditing 
standards . Internal "accounting work" done by a government 
employee does not rise to the level of activity governed by 
Chapter 326 and cannot be work deemed to be the "practice of 
public accounting" as that phrase is used in Section 326.210, 
RSMo 1978 . 

Internal governmental accounting which fails to rise to 
a level of work within the purview of Chapter 326 then cannot 
count toward the experience requirement. This opinion expresses 
no conclusion regarding work involving audit and/or attestation 
done by government employees . 

Section 326 . 210, RSMo 1978, specifically provides 
that the requisite experi ence shall be "acceptable to the 
board." Therefore, any decision as to the acceptability 
of experience of government employees which rises above the 
threshold levels of Section 326 should be made by the 
Missouri State Board of Accountancy . 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that government employees 
doing "accounting work" which does not rise to the level of activ­
ity governed by Chapter 326, RSMo 1978, are not engaged in 
the "practice of public accounting" as that term is used in 
Section 326.210, RSMo 1978 . 

Very truly yours, 

HN ASHCROFT 
Attorney General 
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