February 8, 1979

OPINION LETTER NO, 8
Answer by Letter - Hyatt
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FILED |
Honorable Phillip M. Barry l
Renresentative, District 105 Céa
c/o House Post Office

State Capitol Building
Jefferson City, Missouri 65101

Dear Representative Barry:

This is in response to your request for an opinion which reads
as follows:

"Does a school boara of education have
the right and authority to grant permission
to anv organization to offer or distribute
religious publications or material to any
or all of the student body either inside of
the educational facility or on the school
grounds?"

Prior Attorney General's Opinion No. 265 (1969) dealt with a
similar issue. There the question was whether a public school board
could grant usage of classrooms to the Ministerial Alliance to con-
duct religious training. That opinicn concluded that a school board
could not allow its classrcoms to be used for such a purpose. That
conclusion was based on two points: (1) a school district may act
only by express statutory authority or as is necessary to effectuate
the purposes of its creation, and (2) the current version of Section
177.031, RSMo 1969, which authorizes a school board to allow the
free use of its buildings and grounds ". . . for any other civic,
social and educational purpose that will not interfere with the
prime purpose to which the houses, buildings and grounds are de-
voted. . . ." does not mention religious purposes among those per-
mitted. As we stated in Opinion No. 265, this failure to include
religious purposes is significant in light of the legislative his-
tory of that section since:
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"From 1881 until 1615, religious pur-
poses were expressly mentioned as an au-
thorized use of public school property.

The reference to religious purposes was
dropped in 1915. It is logical to assume,
therefore, that the legislature intended in
1915 to revoke the authority previously given
to allow the use of public school property
for religious purposes.”

In addition to the cases cited in that opinion, we would di-
rect your attention to cases from other jurisdictions prohibiting
the distribution of religious material on school premises: Tudor
v. Board of Education of Borough of Rutherford, 100 A.2d 857 “(N.J.
1953); Brown v. Orange “County Board of Public Instruction, 128 So.
24 181 (Fla.Ct.2po. 1960); Goodwin v. Cross County School District
No. 7, 394 F.Supp. 417 (D.C.Ark. 1973); Meltzer v. Board of Public
Instruction of Orange County, Florida, 548 F.2d 559 (5th Cir. 1977).

We believe the situation you describe of a school board au-
thorizing the distribution of religious material on school grounds
would be judged under the same legal principles used in Opinion
No. 265. The distribution of religious publications or material
is obviously a use of school property for a religious purpose. Since
a school board has no statutory authority to allow school property
to be used for religious purposes, we must conclude that authorizing
the distribution of religious publications or material on school
grounds would be unlawful.

While the advance of religious beliefs is considered by me
and 1 believe by most people to be desirable, this office is com-
pelled by the weight of the law to conclude that school boards may
not allow the use of the public schools to assist in this effort.
Opinion No. 265 (1969), Article IX, Section 8, and Article I, Sec-
tion 7 of the Missouri Constitution.

It should be noted that the prohibition against the use of
public schools for religious purposes applies with equal force to
the promotion of any and all religious organizations and thus may
serve to protect the school children of this state from a wide va-
riety of organizations, sects, or cults.

It is the opinion of this office that a board of education
has no legal authority to grant permission to any organization to
of fer or distribute religious publications or material to any or
all of the student body either inside the educational facility or
on the school grounds.

Yours very truly,

JOHN ASHCROFT
Attcrney Ceneral
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