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BONDS: Bondsman may establish qualifi-
cation by means of encumbered 
property having clear value in 

excess of encumbrance, or by personal property having stable 
value, but not by property held by entireties. 

September 30, 1969 

Honorable G. William Weier 
Prosecuting Attorney 
Jefferson County Court House 
Hillsboro, Missouri 63050 

Dear Mr. Weier: 

OPINION NO. 411 

[FiLED 

Lt I \' 

This official opinion is submitted in response to your re­
quest through your assistant, William T. Brooking, Jr., pre­
senting certain questions regarding the property holdings of 
bondsmen as specified in Supreme Court Rule 32.15. Such rule 
provides as follows: 

"In addition to the qualifications speci­
fied in Rule 32.14, an individual shall 
not be taken as a surety on any bail bond 
unless he shall be the owner of real 
estate or personal property having a 
reasonable market value, in excess of 
all encumbrances thereon, exemptions 
and all other liabilities, at least 
equal to the amount specified in the 
bond which he proposes to execute. In 
order to qualify upon the basis of real 
estate owned, an individual shall be 
the sole, legal and equitable owner · 
thereof in fee simple and of record. 
If there-are several sureties, the ag­
gregate market value of real estate or 
personal property owned by them in excess 
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Honorable G. William Weier 

of encumbrances, exemptions and al"l other 
liabilities, shall be at least equal to 
the amount specified in the bond." 

We will discuss the several questions in sequence. 

1. May a bondsman qualify on the basis or property stand­
ing in the names of himself and his wife? 

Under the law of Missouri property standing in the names 
of two persons who are in fact husband and wife is held in estate 
by entireties unless there is an unequivocal indication to the 
contrary. The wife's interest in propepty so held is not sub­
ject to the tort or contract liabilities of the husband and the 
husband has no power to create a lien or charge against this pro~ 
perty without her consent. Among the many cases so holding are 
Dickinson v. Gault, 229 S.W.2d 283 {st.L.Ct.App. 1950) and 
Wilson v. Fower et al., 155 S.W.2d 502 (K.C.Ct.App. 1941). 

The husband, then, is not the "sole owner" of entireties. 
property and may not use such property as a basis for qualifi­
cation under Rule 32.15. It-is apparent that the entireties 
property would not be available to satisfy the husband's obli­
gation as a bondsman, unless the wife had so agreed. 

2. May a bondsman establish his eligibility by means of 
property which is subject to deed of trust, mortgage or other 
encumbrance? 

The first sentence of Rule 32.15 requires property "having 
a • • • value, in excess of all encumbrances • • • at least 
equal to the amount specified in the bond • • • " By mentioning 
a value in excess of encumbrances, the rule clearly connotes the 
possibility that there will be encumbrances, and does not say 
that encumbered property is disqualified. The first sentence 
or· the rule does not distinguish between real and personal pro­
perty, for both are specified in the sentence. 

We feel that these clear indi·cations in the first sentence 
should prevail over the less specific language of the second 
sentence, requiring that the bondsman be "the sole legal and 
equitable owner" of the property considered in determing his 
qualifications. In technical speech the trustee of a deed of 
trust has legal ownership or the property involved and the cestui 
que trust has an equitable ownership, and any holder of an encumbrance 
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would have a species of equitable ownership, but to read the second 
sentence of Rule 32.15 as precluding any encumbrance would make 
portions of the first sentence meaningless, and language is con­
strued to avoid this result whenever possible. We feel that it is 
more reasonable to read the second sentence of the rule as re­
quiring clear ownership, over,and above the maximum demonstrable 
value of encumbrances. The requirement that ownership be "in fee 
simple" precludes qualification on the basis of some lesser 
estate such as a life estate or vested or contin~ent remainder. 
The requirement that the ownership be "of record would rule out 
property held in the name of a "straw party." The provisions 
would also exclude property which is the subject of a contract 
for sale and in which the purchaser would therefore have an 
equitable ownership. These situations give ample meaning to the 
second sentence, and would support a construction which would 
not preclude all encumbrances. 

Encumbered_property would qualify only if the encumbrance 
had an ascertainable value, so that the value of the property 
over and above the encumbrance may be clearly demonstrated. If 
the encumbrance is such that it might consume the entire property 
under certain contingencies, then the requirement of the rule 
would not be met and the property would not be eligible. · 

3. Would cars, household goods and similar property qualify 
as security? 

The rule p·ermits qualification on the basis of personal pro­
perty as well as real property and Rule 32.16 permits the sched­
uling of personal property. Nothing would exclude tangible per­
sonal property such as you describe. 

Even so, we feel that the responsible authority would not 
be obliged to accept such items as automobiles and household 
goods in qualification. Automobiles are subject to rapid de­
preciation, and therefore are not satisfactory security for bonds 
which may run for several years. Household goods are difficult 
to value, and the ownership situation is often confused as be­
tween husband and wife. Since the purpose of the qualification 
requirements is to ensure the financial responsibility of the 
bondsman, the authorities who are responsible should not have to 
accept property which is of unstable value or in which the value 
is difficult to demonstrate or realize. 

4. Is a note secured by deed of trust acceptable security 
for a bondsman? 

A note, secured or otherwise, is intangible personal pro.­
perty. Nothing in the rules says that property of this type 
is- not available to demonstrate a bondsman's qualification. The 
ascertainable value~:-of the note, therefore, may be so used. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office: 

1. That a bondsman may not establish his qualification 
under Supreme Court Rule 32.15 by property standing in the names 
of himself and his wife. 

2. That property encumbered by deed of trust, mortgage, or 
otherwise may be so used to the extent of its demonstrable value 
in excess of all encumbrances. 

3. That tangible property such as automobiles and household 
goods is not categorically excluded, bu'4 that the official re­
sponsible for approving a bondsman's qualifications could exclude 
such property if of the opinion that it does not have a stable or'· 
demonstrable value. 

4. That a bondsman may establish his qualifications by the 
demonstrable value of a promissory note, secured or unsecured, and 
owned by him. 

The foregoing opinion, which I approve, was prepared by my 
special assistant, Charles B. Blackmar. 

Sincerely yours, 

~,[)._f_lll 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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