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Dear Representative Spain: 

This is in answer to your request for the opinion of this 
office on whether a member of the faculty of a state college 
is disqualified from running for the office of county judge in 
a third class county. We assume that you are asking whether 
there is any constitutional or statutory provision which \'Tould 
prevent a person from running for and serving as county judge 
solely because he is a member of the faculty of a state college. 

There is no constitutional qualification for the office of 
county judge which would disqualify a person because he is a 
state college teacher. Article VI, Section 7 of the Missouri 
Constitution provides for the election of a county court which 
shall manage all county business as prescribed by law. There 
is no provision in the Constitution setting forth particular 
qualifications for a county judge. However, Article VII, Sec­
tion 8 is applicable to all public offices in the state, and 
states as follows: 

"No person shall be elected or appointed 
to any civil or military office in this 
state who is not a citizen of the United 
States, and who shall not have resided in 
this state one year next preceding his 
election or appointment, except that the 
residence in this state shall not be nec­
essary in cases of appointment to admin­
istrative positions requiring technical 
or specialized skill or knowledge." 

Similarly, there is no statutory provision which would pre­
vent a person from running for county judge for the sole reason 
that he is a teacher in a state college. Previous opinions of 
this office interpreting Sections 49.010 and 49.020, RSMo 1959 
have held that a county judge must be a resident of the district 
in which he seeks election. See Opinion No. 404 dated October 
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14, 1963, and Opinion No. 26 dated January 27, 1944, copies of 
which are enclosed herewith. With the exception of this resi­
dency requirement, a candidate for county judge need only comply 
with the requirements or Article VII, Section 8, Missouri Con­
stitution. 

We have found no statute pertaining to professors or tea­
chers in a state college which would disquali~ such a person 
from seeking election and, if elected, serving as county judge. 
Section 174.120, RSMo 1959 places each state college "under the 
general control and management of its board of regents". The 
same statutory provision provides that the board of regents shall 
have full power and authority "to appoint and dismiss all officers 
and teachers". Section 174.140, RSMo 1959, provides that: 

"Each such board shall have power to ap­
point and remove the president or any 
professor or teacher in any such state 
college in its district and to fix the 
duration, terms and conditions of their 
offices and compensation, and to enter 
into agreements for and make contribu­
tions to both voluntary and· statutory 
retirement plans for such president, 
professors and teachers." 

The general power over the employment and removal of tea­
chers granted to a board of regents by Sections 174.120 and 
174.140 is modified by Section 174.150 which states in part as 
follows: 

"No president, professor or teacher shall 
be removed except for incompetency, ne­
glect or refusal to perform his duties, 
dishonesty, drunkenness or immoral con­
duct; • • • " 

No provision is made to remove a teacher because he seeks the 
office or county judge. 

Should the teacher in question be elected county judge, "'e 
do not believe that the duties of a teacher in a state college 
and a judge of a county court would conflict. Therefore, we 
can see no inconsistency or incompatibility between the t wo posi­
tions. See State ex rel Walker v. Buss, 135 Mo. 325, 36 s.w. 
636 (1896). . 
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CONCLUSION 

It is the conclusion of this office that there is no con­
stitutional or statutory provision disqualifying a person from 
running for the position of county judge because he is a tea­
cher in a state college. 

The foregoing opinion, which I hereby adopt, was prepared 
by my Assistant, D. Brook Bartlett. 

tr; :e:y !J~_p 
JOHN C • DANFORI'H 
Attorney General 


