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OPINION LETTER NO. 308

Honoreble Haskell Holman
Etate Auditor

Capltol Building

Jefferson City, Missouri 635101

Dear Mr. Holman:

This lecter is In response to your cpinion request csncerning
the following questions:

"1. Is the eounty collector in third sné
faourth class counties empowered by any
stazutory provisions to eollect current
and back taxes for cities of the third
and fourth classes?

“2. If 85, is the county eollector en~
titled to retain commissions from cisy
tax collectlions for performing sueh
services?”

Our review of the provisions relastinz ts third class clsies
indicate that third class cities have & ecollzctor who is an elecsed
officer and such office may be abolished whenever the clty contracts
for the collection of taxes by the county ccllector as authorized
by Section T0.220, REMo. Bection 7T.0%0, R8Mc 19572, The dutles of
the city cellector of & third class city are set out specifically
in Sectione 98.080 to 94.180, RSMo.

likewise, with respect to cities of the fourih c¢less, Section
79.050, RS8Mo Supp. 1967, states that if the Board of Aldermen dces
not provide for the appointment of a collector, the collector of
the cilsy shall be an elected officer and the Board of Aldermen meay
provide by ordinance that the same person may be elecied marshal
end colilector. BSections S4.2E0 to 98.330, RSMo, in particular
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deal with the dutles of the ccllector with respect to taxation in
fourth claes cliies.

Our review of the statutes relative to councy colleciors of
third and fourth class counties falle to reveal that such collectlors
have any authorily in the absence of a contract pursuent %o feetion
70.220, REMo 1959, to perfora sny of the duties for the collection
of either current or back taxes for citles of the third and fourth
classes.

We are therefore of the opinion that the county collectior of
& third or fourth class county 1s not empowered by any statulory
pravision to ecollect current or back taxes for cities of the ithiré
or fourth classes and that such duty resis solely with the c¢ol-
lectors of sald cities in the sbsence of sny cooperstive ayreement.

In further support of the views Lhat we have stated, we are
enclosing opinions as follows:

Opinion No. 15, 5/28/52, Ceslavka
Opinion No. 230, 3/29/66, Holman
Opinion No. 172, &4.19/62, Eilis

In view of the fact that we have concluded that such couniy
collectors cannct collect for such cities, it sppears unnecessary
L0 consider whether or not they are authorized (o retain commissions
from collectiions,

Very truly yours,

JOHN C. DARFCRTH
Attorney General



