
MUNICIPAL CORPORATIONS: 
roLICE: 

Honorable William R. Royster 
State Representative 
Room #414 8th District 
State capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Royster: 

Independence, a Constitutional Charter 
City is not prevented by state law from 
empowering the Chief of Police to commis­
sion rese;ve policemen. 

June 26, 1969 

OPINION NO. 257 

This is in response to your letter of recent date in which you requested 
an opinion of this office as to whether State law prohibits the City of Inde­
pendence, Missouri, a Constitutional Charter City, from empowering its Chief 
of Police to commission reserve officers. These reserve officers would be 
citizens of Independence, not appointed to the regular ~olice force, who are 
given the authority to make arrests. 

In Missouri the organization and regulation of police is a state function. 
See: State ex rel. Hawes v . Mason, 153 Mo. 23 (1899); State ex rel Reynolds 
v. Jost, 265 Mo. 51 (1914). However, historically, local government units have 
performed this function until the state entered the field. For example, until 
1861 St. Louis performed this function for its own police force . Even af'ter 
the state took over the regulation of the police force of St. Louis it was 
recognized that the police bear a dual role - as both local and state officers. 
See Section 84.330 RSMo 1959· Nor is it inconsistent with the state's pre­
eminent authority over the police to a llow a city to itself control matters 
regarding its police force so long as that local authority is not taken away 
by conflicting or pre-empting state legislation. See: State ex rel. Arey v. 
Sherrill 142 Ohio St . 574, 53 N.E. 2d 501 (1944). 

The General Assembly has purported to control pol ice matters by statute in 
cities with a population between 300,000 and 700,000 and cities with a population 
of over 700,000 (ch. 84, RSMo) in first, second, third and fourth class cities 
(ch. 85 RSMo) and, in towns and villages {Sections 8o.400 to 80.420 RSMo). It 
has not purported to do so explicitly with regard to constitutional charter 
cities as such. However, it might be relevant to note that c i ties with a pop­
ulation between 300,000 and 700,000 under the authority of Section 84.540 RSMo, 
may appoint persons not members of the regular force, as reserve policemen with 
the power to arrest. Under the provisions of Section 85 .230 RSMo, cities of 
the first class may, by ordinance, authorize certain persons other than persons 
who are conservators of the peace under Sections 85.010 to 85.290 (relating to 
city police in first class cities) to make arrests. A similar provision exists 
with regard to second class cities. Section 85.340 R3Mo. Moreover, there is no 



Honorable William R. Royster 

general prohibition on the appointment of reserve policemen. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that no state law prohibits the City of 
Independence, a Constitutional Charter City, from empowering the Chief of 
Police to commission reserve policemen with the power to arrest. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by my Special 
Assistant, Dennis J. Tuchler . 

Yours very truly, 

).L,a ./<Z~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


