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May 13, 1969 

Honorable Herman P. Winkelmann 
State Representative - 48th District 
Room 403, State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Winkelmann: 

OPINION NO. 225 

This is in answer to your request for an official opinion 
of this office concerning the question whether an area incor­
porating as a first class city may, at the same time, incorporate 
with a charter form of government . 

A city of the first class contains more than sixty- five 
thousand inhabitants. Section 72 . 010 , RSMo 1959. Cities of 
the first class are organized under Chapter 73 , RSMo, 11 

••• in 
the manner provided by law ... 11

, Section 73 . 010, RSMo 1959. 
A procedure for this incorporation is found in Section 72 . 080, 
RSMo 1959 , relating to cities of all classes, and provides for 
presentation of a petition by a majority of an unincorporated 
city ' s inhabitants to the county court of the county where the 
''city 11 is situated. An alternative procedure is provided in 
Section 72.085, RSMo Supp. 1967, for unincorporated areas in 
second class counties and first class counties with a charter 
form of government. 

Any city having more than ten thousand inhabitants may 
frame and adopt a charter form of government in the manner pro­
vided in Section 19 of Article VI, Constitution of Missouri, and 
Chapter 82 , RSMo. Section 19 of Article VI of the Missouri Con­
stitution provides in part as follows: 

11 Any city having more than 10,000 inhabi­
tants may frame and adopt a charter for 
its own government, consistent with and 
subject to the constitution and laws of 
the state, in the following manner: The 



Honorable Herman P. vlinkelmann 

legislative body of the city may, by or­
dinance, submit to t he voters the question : 
'Shall a commission be chosen to frame a 
charter?' ... The question shall also be 
submitted on a petition signed by ten per 
cent of the qualified electors of the city, 
filed with the bod~ or official in charge 
of city elections . ' 

* * * * 
In Opinion No . 34, Hollingsworth, May 21, 1964 (copy en­

closed), we held that an unincorporated area may not initially 
incorporate as a third class city having a City Manager form of 
government. It is our view that the same is required of areas 
incorporating initially as a first class city, due to the re­
quirement of the Constitution that the "legislative body of the 
city" or "ten per cent of the qualified electors of the city" 
must begin action tm<Tard a city charter (emphasis added) . A 
"city" with a "legislative body" and a 11body or official in 
charge of city elections" must already exist before a charter 
election can be initiated . Therefore, initial incorporation as 
a city is a prerequisite to holding elections to adopt a charter 
form of government . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that an unincorporated 
area incorporating as a first class city cannot at the same 
time adopt a charter form of government, but may hold elections 
to present the question of adoption of a charter form of govern­
ment only after first organizing as a first class city. 

The foregoing opinion, VThich I hereby approve, 'IJTas prepared 
by my Assistant, William L. Culver . 
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