
PENSIONS: 
RETIREMENT : 
CONSTITUTIONAL LAW: 

An indi vidu .. 1 who is sixty years of age, 
with fifteen years of creditable service 
in the State Retirement System, but who 
has not retired and is no longer a con-
tributing member of the system, may not 

receive an increase in retirement benefits as provided for in House 
Bill 480 of the Seventy-Fifth General Assembly if such person does 
not re-enter state employment. 

September 16, 1..:69 FILED 

;YeP 
OPINION NO. 188 

Mr. Edwin M. Bode, Secretary 
Missouri State Employees' Retirement System 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Bode: 

This is to acknowledge receipt of your request for a formal 
opinion from this office which reads as follows: 

"I would like to request an opinion as to 
\'lhether an individual who is sixty years of 
age and has been a member of the State Retire ­
ment System for fifteen years , but who has not 
retired and is no l onger a contributing member 
of the system, may receive an incr ease in r e­
tirement benefits from one per cent (1%) to one 
and one- half per cent (1 1/2%) as provided for 
in house bill No. 480, upon his retirement ." 

Senate Substitute for House Bill No. 480 of the Seventy-Fif th 
General Assembly which will be effective October 13, 1969, among 
other things repeals Section 104.390, RSMo 1959, and enacts in lieu 
thereof, one new section which reads as follows: 

"The normal annuity of a member shall equal 
one and one-fourth percent of the average com­
pensation of the member multiplied by the number 
of years of creditable service of such member; 
except that the minimum annuity of any legisla­
tive member of the state employees' retirement 
system who has served six or more years as a 
member of the general assembly and who meets 
the conditions for retirement at or after nor­
mal retirement age shall consist of monthly 



Mr. Edwin M. Bode -

payments made at the rate of thirty-seven dollars 
and fifty cents multiplied by the number of bi­
ennial assemblies in whi ch he has served." 
(emphasis ours) 

The assumption is made that the op1n1on r equest r efers to an 
individua l who is not presentl y empl oyed by the state; and who does 
not re- enter state employment in the future . \•!e will a l so assume that 
the individual has obtained fifteen years of creditable service in 
state employment as defined in Subsection 10 of Section 104 . 340, RSMo 
1959; and has elected not to withdraw his contributions made to the 
Retirement Syst em during his pe riod of service . 

The leading Missouri authority on the issue presented is the 
case of State ex r el Breshears v. Mi ssouri State Emtloyees' Retire­
ment System, 3625 S.w.2d 571 {1962). I n this decis on, it was held 
by t he Supreme Court of Missouri, sitting €n bane , that a 1961 amend­
ment to a 1957 statute permitting payment of increased benefits to 
retired member s (emphasis ours) of the Missouri State Employees' 
Retirement System would take a portion of the fund existing when the 
amendment was passed to pay the increase and vmuld impair a contract 
with a ctive membe rs in viol a tion of Section 13, Articl e I, of the 
Missouri Constitution. 

It is submitted that the same consideration is applicable to 
the matter in dispute. In line with the reasoning in the Breshears 
case, non- active members, that is those who do not make contributions 
to the System, would not be entitled to increased retirement benefits 
as this would necessari l y involve t aking a portion of the exi sting 
retirement fund to pay the "increase " to such non- active members. 
The refore, such action would constitute an impairment of contract in 
violation of Section 13, Article I, of the Missouri Constitution as 
to all active members who have since continued to contribute to the 
Retirement System. 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that an individual who is 
sixty years of age, wi th fifteen years of creditable service in the 
State Retirement System, but who has not retired and is no longer 
a contributing member of the System, may not receive an increase in 
retirement benefits as provided for in House Bill 480 of the Seventy­
Fifth General Assembly if such person does not re-enter state employ­
ment. 

The foregoing opinion: which I he reby approve, was prepared by 
my assistant, B. J. Jones . 

~e~~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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