
ASSESSORS: 
COUNTY ASSESSORS: 

County assessor can verify the assessor's books as 
provided by Section 137 .245, H.S .Mo., when such 
assessor's books have been prepared by data 
processing equipment operators from information 
furnished by the assessor. 

OPINION NO. 105-69 
February 25 , 1969 

Honorable John Crow 
Prosecuting Attorney 

tlL ED 
of Greene County 
Springfield, Missouri 65802 fO J 
Dear John: .. 

This letter is in response to your request for a legal 
opinion. Your opinion request presented the following issue: 

"Can the county assessor, verif'y by affidavit, 
that the tax assessments are correctly set 
forth in the tax assessor's book if he did 
not personally place the information in the 
tax book?" 

The applicable statute is Section 137.245, R.S.Mo . , 
which reads in part as follows: 

"Assessor to prepare and return assessor's 
book, verification - clerk to abstract -
failure, a misdemeanor. 

"l. The assessor, except in St. Louis city, 
shall make out and return to the county 
court, on or before the thirty-first day 
of May in every year, the assessor's book, 
verified by his affidavit annexed t hereto, 
in the following words: 



Honorable John Crow 

. . . . . . . being duly sworn, makes oath 
and says that he has made diligent efforts 
to ascertain all t he taxable property being 
or situate, on the first day of J anuary 
last past, in the county of which he is 
assessor; that, so far as he has been able 
to ascertain the same, it is correctly set 
forth in the foregoing book, in the manner 
and the value thereof stated therin, 
according to the mode required by law . " 

It is our understanding that the Green County assessor pro­
poses to use data processing equipment to place the assessment in­
formation in the assessor's books. It is our further under­
standing that all of the property information will be gathered by 
the assessor and that the actual assessment will be made by the 
assessor . At this point the information will be supplied to data 
processing equipment operators and they will perform the mechan­
ical function of sorting the information and transferring it to 
t he tax books with no right to change the information provided 
by the assessor. 

The general rule governing a public official's right to 
delegate his office's responsibility is stated in 51 Am Jur., 
Taxation, Section 664, page 626 as follows: 

" * * * However, while the assessment of a 
tax must be the act of the person chosen 
to act as assessor, it is not required that 
the officer personally perform every act 
connected with the assessment and the making 
of the tax role; many of these acts are of a 
ministerial or clerical nature, involving 
no exercise or discretion, and having no 
relation to any right of the taxpayer, and 
such as these the assessor may lawfully 
delegate unless forbidden by statute to do so. 
Among these are transcribing upon the rolls the 
various assessments and calculating the amount s 
of taxes levied thereon; entering in assess­
ment books the list of names and the descrip­
tions of taxable property; listing of propert y 
on the assessment roll, etc. * * * 11 
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Honorable John Crow 

This general rule has been recognized by the Missouri courts 
in Parker-Washington Company vs. Cecil, 208 Mo. App. 496, 236 SW 
1100; State ex rel Skrainka Construction Company vs. Reber, 226 Mo . 
229, 126 SW 397; and Jaicks vs . Merrill, 201 Mo. 91, 98 SW 753· 

In State vs . Reber, supra, the court stated: 

"An officer to whom a discretion is i ntrusted 
by law cannot delegate to another the exercise 
of that discretion, but after he has himself 
exercised the discretion he may, under proper 
conditions, delegate to another the performance 
of' a ministerial act to evidence the result of 
his own exercise of the discretion ... 

It appears that the acts to be performed by the data pro­
cessing equipment operators are ministerial in nature and under 
the Missouri law can be properly delegated. It also seems clear 
that if the assessor has performed his statutory fUnctions and 
merely provides the opera~ors with all the information that 
w:ll be used in compiling the assessor 's books that the assessor 
can verifY said books . 

CONCWSION 

Therefore, it is the opinion of this office that the county 
assessor can verify the assessor's books as provided by Section 
137.245, R.S.Mo., when such assessor's books have been prepared 
by data processing equipment operators from information furnished 
by the assessor. 

The foregoing op1n1on, which I hereby approve, has been 
prepared by my assistant, Alfred c. Sikes. 

)::lvery :r:Lt~ 
JOHN C. DANFURTH 
Attorney General 
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