
Answer by letter- Wieler 

March 3_, 1969 

Honorable Harry Wiggins_, Supervisor 
State Department of Liquor Control 
Broadway State Office Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear f•1r. Wiggins : 

OPINION LETTER NO. 49 

This is in response to your request for an opinion from t his 
office as to whether a licensee with a set-up ( C.O.L.) license can 
suggest or require that a patron deposit his liquor with the licensee, 
who provides a bar and storage area for this purpose and will then 
mix drinks as ordered by the patron for a certain price. Also, you 
have asked for our opinion as to when an establishment where food, 
beverages, or entertainment are provided for compensation but which 
does not possess a set-up license can allow consumption of intoxi­
cating liquor on the premises between the hours of 1:30 a. m. Sunday 
and 6: 00 a.m. Monday. 

As to your first question, it is our opinion that t here is 
nothing wrong with the current practice of certain set-up licensees 
who store their patrons' bottles and then charge for mixing drinks. 
This does not violate any of the liquor laws of the State of Missouri 
as the licensee is not selling liquor but merely charging for his 
services in mixing the drink and providing the "set-up. " 

As to your second question_, it is our opinion that an estab­
lishment where food , beverages or entertainment are sold or provided 
for compensation but which does not possess a set-up license can 
allow the consumption of intoxicating liquor on the premises between 
the hours or 6:00 a.m. and 10 : 00 p.m. on Sunday. We call your at­
tention to paragraph 1, Section 311.480, RSMo 1959, which provides: 

"1. It shall be unlawful tor an~ person op­
erating any permises where food, beverages or 



Honorable Harry Wiggins 

entertainment are sold or provided for compen­
sation, who does not possess a license for the 
sale of intoxicating liquor , to permit t he 
drinking or consumption of intoxicating liquor 
in , on or about said premises between ten P.M. 
and six A.M. the following day , without having 
a license as in this section provided." 

This only prohibits consumption of intoxicating liquor on the pr e­
mises between the hours of 10:00 p.m. to 6:00 a.m. daily, t her efore, 
consumption between the hours or 6:00 a.m. to 10:00 p .m. daily i s 
legal . See also Attorney General Opinion No . 21, issued to the 
Honorable Bill Davenport on April 11, 1952 (copy attached). 

Therefore , it i s our opinion that: 

1. A licensee \ttith a set- up ( C.O .L.) license can request or 
require t hat its patrons deposit their liquor with the licensee, 
who will then mix drinks on ~emand and charge for his services. 

2. An establishment where food, beverages or entertainment 
are sold or provided for compensation but which does not possess 
a liquor license can permit the consumption of intoxicating liquor 
on the premises bet ween t he hours of 6:00 a.m . to 10:00 p . m. on 
Sunday. 

Enclosure : Op. No . 21 
4-11-52, Davenport 

Yours very truly~ 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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