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ASSESSORS: 
COUNTY ASSESSOR: 

The provisions of Section 53.140, RSMo Cum. Supp., 
1957, would not prohibit the compensation of cleri­
cal or stenographic assistants within the limits COUNTY COURT: 
of 53.095, RSMo Cum. Supp. for making entries in 
the real and tangible personal assessment books. 

June 2, 1959 FILE 

Honorable Raljth B. Nevina 
Preaecuting Attorney 
Hickory county 

6 
Hermitage, .Miuouri 

Dear Sir: 

Reret-ence 1• made to yom.w request for an otr1cia1 opinion 
Which rectueat retda as follows: 

"I would a~reoiate an opinion on the following 
queat1ona: 

"'Ia the Clerieal or stenographic asaiatants to 
the county Maeuor in class Four counties entitled 
to Mceive the eom~>ttnlation provided for in Sec­
tion 53:095 tor pet-forming work f'o~ which specific 
compensation i8 allowed the assessor under Seetion 
53:140?f 

"'Is the county Assessor the sole judge or at­
Whether work performed under the provisions or 
section 53:095 18 neceaaary f'or the efficient per• 
formance or the dutiefl of his office, even, though 
it includea the work or making the personal and 
real estate tax boOk$? r n 

Your inquiry involves an interpretation of Sections 53.095 
and 53.140, RSMo cum. su,p., 1957. Said Sections read as follows: 

"53.095. The county aasesao~ in each county of 
classes three and four may aptoint and fix the 
compensation of auch clerical or stenographic 
aeaiC:tanta as may be necessary for the efficient 
performance of' the duties of his office. The 
comtenaation of' such clerical or stenographic as­
sistants shall be paid from the county treasury 
and shall not exceed six hundred dollar$ per annum 
in counties of class three nor six hundred dollars 
per annur.1 in counties of class four. n 
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"53.14o. The compensation of the county assessor 
1n counties of the fourth class shall be sixty­
five cents per list, and each county assessor 
shall be allowed a fee ot eight cents per entry 
tor making real estate and tangible personal assess­
ment books, all the real estate and tangible per­
sonal property assessed to one person to be counted 
as one name, one-half of which shall be paid out 
ot the county treasury and the other one-halt out 
of the state treasury. The assessor 1n counties 
ot the fourth class shall place the street address 
or rural route and post office address opposite 
the ~ ot each taxpayer on the tangible per-
sonal property assessment book. Nothing contained 
in this section is so construed as to allow any 
pay per name tor the names set opposite each tract 
ot land assessed in the nUillerical list." 

Section 53.095 authorizes and empowers the county assessor 
1n counties of the third and fourth class to appoint and fix the 
compensation ot such clerical or stenographic assistants as may 
be necessary for the efficient performance of the duties of the 
office. Your inquiey ti~st asks whether duly appointed clerical 
or stenographic assistants are entitled to compensation for perform­
ing work tor which specific compensation is allowed the assessor 
under s~ction 53.14o, supra. From information submitted in con­
nection with your opinion request, we understand that the work to 
which you refer is the actual physical act of making entries in the 
real and tangible personal property tax books. 

Section 53.140 provides for the allowance to the assessor of 
a fee of eight cents per entry for making the real estate and tangible 
personal assessment books. However, for the reasons hereinafter 
stated we believe that this Section would not prohibit the allowance 
of compensation to clerical or stenographic assistants tott aetually 
m~ting the entries in the tax books. 

The actual physical act of making the above referred to 
entries in the tax books is not an act requiring the exercise of 
personal discretion or judgment. On the other hand, it is a mere 
ministerial act which does not require the exercise of dlscretion. 
It has been held that under certain circumstances a mere ministerial 
act not requiring the exercise of discretion may be delegated. See 
State ex rel vs. Reber, 226 ~~. 229. 

Further, it is generally stated that a ministerial act done 
in the presence and under the authority and direction of an officer 
duly authorized to perforn1 the act is the act of the officer himself. 
67 C.J.S. Officers, Section 152, page 451. Also, in regard to the 
authority of a county officer to discharge the duties and responsi· 
bilities of his office through employees and assistants, see State 
ex. in£. vs. Cumpton, 240 S.W.2d 877. 
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We conclude that the actual manual physical work of making 
the entries in the tax book is an act which can lawfully be per­
formed by duly authorized stenographic or clerical assistants and 
is not a duty whieh can only be performed by the assessor. 

In view ot the fact that the making of such entries is a 
duty which can be perfoNed by olerieal or stenographic assistants" 
we are of the opinion that 1 t would be proper to pay such clerical 
and stenographic assistants tor performing such duties within the 
limits autho~ized by Section 53.095 supra, notwithstanding the tact 
that the assessor is allowed a tee for malting such entries by vir­
tue of the prov:ts1ons of Section 53.14o. 

As we view the provisions of Section 53.140, it is merely 
a means by Which the Legislature baa geared the remuneration ot the 
assessor to the actual responsibilities o:r the office and does not 
have within its lJl8aning any prohibition express or implied against 
the payment ot oleri¢al or atenographic assistants for performing 
the manual physical work connected with the above referred to duties. 
It is to be borne. in mind that while the manual physical work in­
volved in connection with these duties may be perfo~ed by clerical 
or stenographic assistants, the reaponaib111ty, supervision, manage­
ment and control rest with the officeholder. 

In regard to question number two, we are enclosing herewith 
an opinion ot this office to Joe Collins, Prosecuting Attorney of 
Cedar County under date ot December 31, 1951, holding that the 
county assessor wbo is vested with the sole power to make the ap­
pointment would also make the dete~inat1on of the necessity for 
stenographic or clerical assistance. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that the pro­
visions of Section 53.140, RSMO Cum. Supp." 1957, would not pro­
hibit the compensation of clerical or stenographic assistants 
within the limits of 53.095, RSMo Cum. Supp. for making entries 
in the real and tangible personal assessment books. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre• 
pared by my assistant, Donal D. Guffey. 

I~nc 1 o S1J i~·e 

Very truly yours, 

J olm F-1. Dalton 
Attorney General 


