
WARRANTS FOR ARREST: A warrant for the arrest of a person 
charged with a misdemeanor issued out 
of the magistrate court of a county and 

directed to all peace officers of the state may be ·served by 
any such officer anywhere in the state without any additonal 
action being taken upon the warrant. 

November 11, 1959 

Honorable Don Burrell 
Prosecuting Attorney 
Greene County, Courthouse 
Springfield, Missouri 

Dear Mr. Burrell: 

F l LED 
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Your recent request for an official opinion reads: 

"Recently one of the Sheriffs in a county North 
of the river refused to serve a warrant in a 
misdemeanor case because the warrant was certi­
fied by the Magistrate Clerk. He returned the 
warrant unserved indicating that if it was certi­
fied by the County Clerk that he would serve it. 
My question is: In warrants issued out of the 
Magistrate Courts of Greene County on misdemeanor 
eases, which warrants subsequently by necessity 
have to be served in another county, is it neces­
sary that these warrants be certified by the 
County Clerk or can they be certified as we have 
done for many years in the past by the Magistrate 
Clerk? I would very much appreciate an opinion 
on this matter." 

In regard to the above I direct your attention to Section 
544.020, V.A.M.S. 1949, which reads: 

"Whenever complaint shall be made, in writing 
and upon oath, to any magistrate setting forth 
that a felony has been committed, and the name 
of the person accused thereof, it shall be the 
duty of such magistrate to issue a warrant re­
citing the accusation, and commanding the offi­
cer to whom it shall be directed .forthwith to 
take the accused and bring him before such magis­
trate, to be dealt with according to law." 
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Honorable Don Burrell 

I also direct your attention to Section 544.090, which reads: 

"Warrants issued by any judge of the supreme or 
circuit or criminal court of any county may be 
executed in any part of this state; and warrants 
issued by any other magistrate may be executed in 
any part of the county within which he is such 
officer, and not elsewhere, unless endorsed in 
the manner directed in Section 544.100." 

And also to Section 544.100, which reads: 

"If the person against whom any warrant granted 
by a magistrate, mayor or chief officer of a city 
or town shall be issued, escape or be in any other 
county, it shall be the duty of any magistrate 
authorized to issue a warrant in the county in 
which such offender may be or is suspected to be, 
on proof of the handwriting of the magistrate 
issuing the warrant to endorse his name thereon,. 
and thereupon the offender may be arrested in 
such county by the officer bringing such warrant 
or any officer within the county within which the 
warrant is so endorsed; and any such warrant may 
be executed in any county within this state by 
the officer to whom it is directed, if the clerk 
of the county court of the county in which the 
warrant was issued shall endorse upon or annex to 
the warrant his certificate, with the seal of said 
court affixed thereto, that the officer who issued 
such warrant was at the time an acting officer fully 
authorized to issue the same, and that his signature 
thereto is genuine." 

It was no doubt upon the basis of these sections and particu­
larly of the last that the sheriff in question acted or rather 
refused to act. 

We now direct attention to Supreme Court Rule 21.09, which 
reads: 

"Any warrant issued under these Rules shall be 
directed to all peace officers in the State of 
Missouri and may be executed in any county or 
municipality of the state by a peace officer 
thereof* * *.rr 

As to the application of this rule, we direct attention to 
the committee report on Proposed Rules of Criminal Procedure for 
the Courts of Missouri and to page 9 of said report and to the 
commentary upon rule 9 which reads: 
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Honorable Don Burrell 

"It is presently provided by 544.020 that warrants 
be directed to an officer. Section 544.090 says 
that warrants issued by Supreme, Circuit, or Crimi­
nal Court judges may be executed anywhere in the 
State. By Section 544.100 in fugitive cases war­
rants issued by the magistrate in the county from 
which the offender escaped may, when endorsed by 
a magistrate in the county where the offender is 

I suspected to be, be served in such county. Rule 9 
supplants these sections and provides that warrants 
may be directed to and executed by peace officers 
anywhere in the State without having possession of 
the warrant. The endorsement of the warrant is not 
required. This is a desirable improvement and is 
in accord with Federal Rule 4 and A.L.I. Code 
Sections 4 and 24 and Uniform Rule 4 (c) l." 

In view of the above we believe that the warrant in question, 
if it was directed to all peace officers in the State of Missouri, 
should have been served by the sheriff into whose hands it came 
without endorsement required by Section 544.100, RSMo. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this department that a warrant for the 
arrest of a person charged with a misdemeanor issued out of the 
magistrate court of a county ahd directed to all peace officers 
of the state may be served by any such officer anywhere in the 
state without any additional action being taken upon the warrant. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Hugh P. Williamson. 

Very truly yours, 

JOHN M. DALTON 
Attorney General 
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