
PUBLIC RECORDS: 
PROBATE COURCJl: 
COUNTY COURT: 

Assessment lists in custody of county court may be 
destroyed when in compl iance with provisions of Section 
109.150, MoRS Cum . Supp . 1955. School enumeration 
lists cannot be destroyed and only the vouchers and 
receipts in any estate filed in probate court may be 
destroyed and then onl y in compl iance with the 
provisions of Section ~72 . 280, Subsection 2, MoRs Cum. 
Supp . 1955. 

May 25, 1956 FILE 0 

Honorable James L. Paul 
Prosecuting Attorney 
Pineville, Missouri 

~'1 
Dear Mr. Paul : 

This will acknowledge receipt of your request for an opinion 
which reads: 

"The vault in our cour t house is becoming 
extremely crowded and there is urgent need 
to destroy any of the old records which we 
are permitted to do in order to make additional 
room space avail able. 

"Kindly advise me how far back the Circuit Clerk 
must keep the assessment l ist; if the school 
enumeration list must be kept intact; do probate 
files covering administration of estates prior 
to 1940 need to be kept and what other similar 
records may be destroyed." 

The law appears to be well establ ished that public records 
required by statute to be made, may only be destroyed when the 
statute clearly provides that such may be done. 

In Molineux vs . Collins, 177 N. Y. 395, 69 N. E. 727, the court in 
hol ding certain records coul d only be destroyed when the Legislature 
so provided by statute said at l.c. 398: 

"The measurements and record, therefore, were made 
by authority of law and became the property of the 
state, which paid 'the necessary expenses incurred ' 
for the purpose . (L . 1896, ch. 440 §2) They were 
public records and were beyond the control of the 
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superintendent or prisons, except ror preserva­
tion and use. He had no power to destroy them 
or give them away, or surrender them even to 
one who, although under judgment or death when 
they were made, was rinally adjudged not guilty. 
The custodian or a public record cannot derace it 
or give it up, without authority from the same 
source which required it to be made . The statute 
directed the superintendent to make the record, 
and when he made it the state made it, and it 
has not authorized him to destroy it under any 
circumstances, not even to relieve a citizen from 
an unjust rerlection upon his character. * * * *" 

Section 12, Volume 45, Am . Jur. page 425, lays down the general 
rule as to when public records may be destroyed, and reads, inpart: 

"Public records and documents are the property 
or the state and not of the individual who 
happens at the moment, to have them in his 
possession; and when they are deposited in the 
place designated for them by law, there they 
must remain, and can be removed only under 
authority or an act or the legislature and in 
the manner and for the purpose designated by 
law . The custodian of a public record cannot 
destroy it, derace it, or give it up without 
authority from the same source which required 
it to be made. * * * * *" 

You first inquire as to how far back the circuit clerk must keep 
the assessment lists. We assume you mean tax assessment lists and 
if we are correct in our assumption then we rind no statutory require­
ment ror the circuit clerk even having or keeping such assessment 
lists. Apparently you had in mind the county clerk keeping such 
records, at any rate we will, ror the sake or this opinion, assume 
the latter to be the case. 

Under Section 137.155, MoRS 1949, it requires the county clerk 
in such county as yours to preserve and safely keep assessment lists 
and reads, in part: 

"* * * * * * * * * * * * * * * * 

"3 . The list and oath required by this section 
shall be by the assessor, after he has completed 
his assessor's books, riled in the orrice of the 

-2-



Honorable James L. Paul 

county clerk, and by him, after entering the 
filing of the same thereon, be preserved and 
safely kept . " 

Under Section 109 . 150, MoRS Cum. Supp . 1955, the Legislature 
authorized the county court to direct the sheriff to destroy by 
burning, during the session of the county court and in the presence 
of said county court , papers therein designated after said papers 
have been filed for a period of five years . Said section reads: 

"The county courts are hereby authorized to 
direct the sheriff of their respective counties 
to destroy, by burning, during the session of 
and in the presence of the county court, the 
papers herein designated, after a period of 
five years after the filing thereof; Assessment 
lists, merchants • and manufacturers' statements, 
school estimates, poll books, annual settlements 
and bonds of road overseers, canceled county 
warrants, settlements of county treasurer, 
settlements of superintendent of poor farm, 
canceled school district warrants, estray papers, 
appointments of deputies, reports and receipts of 
the collectors of the revenue, certificates of 
fines, statements of campaign expenses, quarterly 
statements of fees received by county officers, 
settlements of village school district treasurers, 
road overseers • reports, road commissioners• 
reports, and bills allowed against the county." 

The first item that said statute authorizes destroyed is assess­
ment lists . Therefore, our answer to your first inquiry would be 
that assessment lists could be destroyed when in compliance with the 
provisions of Section 109 . 150, supra, after same had been on file 
for a period of five years . 

Section 164 . 030 MoRS Cum . Supp . 1955, provides that school 
enumeration lists shall be turned over to the county clerk after 
the county superintendent of schools ascertains that said lists are 
properly made . Said Section reads, in part, as follows: 

"* * * * * * * * 

"2 . After ascertaining if said enumeration lists 
are properly made the county superintendent of 
schools shall approve same and turn them over to 
the county clerk. * * * * * * * * * * . " 

- 3-



Honorable James L. Paul 

Therefore, under the foregoing authorities, in the absence of 
any statutory authority for destroying such records, it is the 
opinion of this department that enumeration lists may not be 
destroyed . 

You next inquire if probate files covering administration of 
estates prior to 1940 need be kept? 

The only statute we can locate authorizing the destruction of 
records in the probate court is found under Section 472 . 280, MoRS 
Cum. Supp. 1955, Subsection 2, which provides that all vouchers and 
receipts in any estate filed in the probate court may be destroyed 
on order of the probate court after same had been on file for a 
period of five years after final determination of the administration 
of the estate. Said section reads, in part: 

II * * * * * * * * * * * 
"2. All vouchers and receipts in any estate filed 
in the court may be destroyed on order of the court 
after they have been on file for a period of five 
years after final termination of administration 
proceedings in the estate." 

In the absence of any further statutory authority for destruction 
of probate court files, it is the opinion of this department that 
only the vouchers and receipts in such estate may be destroyed as pro­
vided in the foregoing statute . 

You further inquire what other similar records may be destroyed. 
This is very general and rather difficult to answer . However, we 
respectfully suggest that several different kinds of records may be 
destroyed under and by virtue of Section 109.050, supra . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this department that assessment lists kept 
by the county clerk may be destroyed when the county court directs the 
sheriff to destroy same by burning, during a session of the county 
court and in the presence of said court and after same had been on 
file for a period of five years as provided under Section 109.050, 
MoRS Cum. Supp . 1955 . 

It is the further opinion that the school enumeration lists 
required to be kept by the county clerk under Section 164 . 030, MoRS 
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Cum. Supp. 1955, may not be destroyed in the absence of any statutory 
authority for destruction of same. 

It is the further opinion of this department that only vouchers 
and receipts in any estate filed in the probate court may be destroyed 
and then only on order of the probate court after same had been on 
file for a period of five years after final determination of the 
administration of the estate as provided in Section 472 . 280, Subsection 
2, MoRS Cum. Supp. 1955. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my assistant, Mr. Aubrey R. Hammett, Jr. 

Yours very truly, 

John M. Dalton 
Attorney General 


