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riLED
‘Hon, Ted A, Bollinger
Prosecuting Attorney //{z;?
Shelby County
Shelbyville, /Missouri

Dear Sir:

e have recelved your request for an opinion of this
department, which request is as follows:

"l. Does a coroner receive compensation
for mileage under Laws of 1945, p, 992,
“eotion la, or under Section 13424, R,5,
Yo, 1939, which apparently has not been
repealed? The former provides for 6
cents per mile while the latter provides
for 8 cents,

"2. Sectlon 13411, R,3, Mo, 1939, proe-
vides for mileage for a sheriff when
servins subpoenas, etc,, when more than
five miles from the place court ls held,
Does this sectlon apply to coroner's
inquests a 1f so, does the place where
the inques s held become the deter-
mininzg point for computing mileace?

"3, Are a sheriff and his deputy ene : <
titled to retain witness fees and mileape
taxed as costs in 2 coroner's inquest?"

Section 13424, R, S, Mo, 1939, providaa, in part, as
follows: :

/
"Coroners shall be allowed fees Tor their
services as follows: Provided: that
when persons come to thelr death at the
same time or by the same casualty, fees
shall only be palid as for one examination:
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"For going from his residence to the
place of viewinz a dead body and re=
turn, agel MIle o % bR NS EE .08

"The above fees, together with the fees
allowed jurors, constables and witnesses,
in all inquests, shall be paid out of the
county treasury as other demands, For
performing the duties of sheriff, the
coroners shall be entitled to the same
fees as are for the time being allowed
to sheriffs for the same servieua.

Section 1(a) of an act of the 63rd General Assembly, found
in Laws of 1945, page 992, Section 13259.5, Mo, R.S.A,, provides:

"The county court shall allow the cor=
oner, payable at the end of each month
out of the county treasury, five cents
per mile for each mile actually and
necessarily travelled in the performance
of his official duties.

This act applies to counties of the third class, the class

to which Shelby County bslongs, -

Section 1 of the act fixes the salaries of coroners in
counties of the third clasa, renging from $120,00 to $600,00

per annum,

. Section 2 of the act, Section 13269,6, Mo, R,S A., providess

"It shall bé the duty of the coroner in
counties of the third class to charge
. and collect in all instances every fee
“aceruing te his office by law; |
such fees as are
and such coroner shall, at the
/ end of each month, file with the county
court a report of all fees charged and
collected during said month, stating on
-what account said fees were charged and
collected, together with the names of
persons paying or who are liable for the
same, which report shall be verified by
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the affidavit of sald coroner, It shall be
the duty of sald coroner, upon the filing

. of such report, to forthwith pay over to the
county treasury all fees réquired to be
gshown in said monthly report, taking a du-
plicate recelpt therefor, one of which shall
be filed in his office and one in the office
of the clerk of the circuit court, and every
such coroner shall be liable on his officlal
bond for all such fees collected and not
accounted for by him and paid by him to the
county treasury," (Underscoring ours,)

Prior to the adoption of this act, coroners were compensated
entirely by fees, The 1945 act was enacted in accordance with
the general plen, following the adoption of the 1945 Constitution,
of placins county of{}cers on a salary rather than a fee basis,

As the emphasized words in Section 2 of the act, supra, pro-
vide, the coroner is now required to collect all fees accruing
to his office, except such as are chargeable to the county, All
of the fees provided by Section 13424, supra, are chargeable to
-the county. Therefore, we feel that the act of 1945 has repealed,
by implication, Section 13424, R,S, Mo, 1939, and that section is
. no longer in effect. Consequently, the coroner would now receive
mileage at the rate of five cents per mile in accordance with
Section 1(a) of the act of 1945, supra,

As for your second question, Section 13411, R, S. Mo, 1939,
provides, in part: |

"Fees of sheriffs shall be allowed for
thelr services as follows:?

e AR S R R

"For each mile actually traveled in serving
any venire summons, writ, subpoena or gther
order of court when served more than five
miles from the place where the gourt is held,
provided that suech mlleage shall not be
charged for more than one witness subpoenaed
or venire summons or other writ served in
‘the same cause on the same trip . . . « .10

- Shee S . RN SRS R R .
(Underscoring ours. )
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~ This section clearly refers to proceedings of court,
Althouzh cases have deseribed a coroner's inguest as a guasi
judicisl proceeding (Patrick v, Fmployers Mutual Liebility Ins,
Co,, 233 Mo, App. 251, 118 £,W, (24) 116), it has never heen
termed a court, A coroner is not a judicial officer (State v,
Dougherty, 216 5,W, (24) 467),

The general rule is that an officer is entitled to fees
only when there 1s a clear statutory.provision therefor (Nodeway
County v, Kidder, 344 lo, 795, 129 S W, (24) 857). Applying
that rule to the sectlion referred ta by you, we are of the opin-
ion that the sheriff is not entitled to receive any fees there~
under for services in connection with a coroner's inquest.

As for 3our'£hird question, Section 13 of Article VI of
the Constitution of 1945 provides:

"All state and county officers, except
constables and justices of the peace,
.charged with the investigation, arrest,
prosecution, custody, care, feeding, come
mitment, or ‘transportation of persons
accused of or convicted of a criminal
‘offense shall be compensated for their
official services only by salarlies, and
any fees and charges collected by any
such officers in such cases shall be

paid into the general revenue fund en=
titled to receive the same, as provided
by lew, Any fees sarned by any such ofe
ficers in civil matters may be retained
by them as provided by law,"” .

Althouzh a coroner's inguest has been\hei& not to be a part /

of a criminal prosecution (State v, Bartley, 337 Mo. 229, 84 S.W,
(2a) 637), it has been held to be "one step taken in the enforce-
ment of the criminal laws of the land.” (Houts v. McCluney,

102 Mo, 13, l.c. 17, 14 S W, 766,) See 18 C,J.S5., Coroners,
Section 14, page 293, In view of such definition of the char-
acter of a coroner's inquest, we are of the opinion that a
sheriff and his deputy are not, under the constitutional provi-
sion quoted above, entitled to retain witness fees and mileage
taxed as costs in 2 coroner's inquest. :

Tt
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Conelusion,

Therefore, 1t is the opinion of this department that:

l, A coroner recelves compensation for mileage under
Section 1(a), Laws of 1945, page 992, and not under Section
13424, R, s Mo, 1939,

2:; A ahariff 1s not entitled to mileaga under Section
15411, R, S. Mo, 1939, which provides for mileage for sheriffs
when serving subpoenas, etc,, when more than five miles from
the place court 1s held, :

3¢ A sheriff and his deputy are not entitled to retain
witness fees and mileage taxed as costs in a coroner's inquest,

Respectfully submitted,

ROBERT R, WELBORN
Assistant Attorney General
APPROVED: ]

J. E, TAYLOR
Attorney General X
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